Yhteystiedot

Terhi Uski
LAPPEENRANTA
puh. 050-5366840

terhi.u@hotmail.com

KOIRAN LUONNE?!

Miksi otsikossa on kysymysmerkki ja huutomerkki?

Kysymysmerkki siksi, että uskomattoman monelle koiran luonne on pelkkä kysymysmerkki, mitä ei edes mietitä sen tarkemmin. Tavallisen kotikoiran ottaja saattaa kuvailla koiran luonnetta sanoilla kiltti, vihainen, arka. Vähän pidemmälle edennyt osaa luonnetta arvioidessaan jo käyttää vaikkapa luonnetestin termejä toimintakyky erittäin hyvä, hermorakenne hyvä. Aktiivinen aiheeseen perehtynyt harrastaja osaa analysoida koiran ominaisuuksia ja viettejä, eli menee vielä syvemmälle koiran luonteen saloihin, ja ymmärtää ominaisuuksien ja viettien vaikutuksen koiran jokapäiväiseen käytökseen sekä koulutettavuuteen.

Huutomerkki siksi, että mikään muu asia ei koiraa ja pentua valitessa ole niin tärkeä kuin juuri luonne. Jos yhtään luonnetta miettimättä ottaa lähimmän vapaana olevan pennun, tai pelastaa säälistä kodittoman löytökoirian, täytyy hyväksyä riski, että kohdalle saattaa tässä lotossa osua ihan minkäluonteinen koira vaan. Jos koira sattuu olemaan huonohermoinen, elät joka päivä koiran kanssa, joka stressaa metelistä ja panikoi yllättävissä uusissa tilanteissa. Hermorakennetta ei voi kouluttamalla parantaa, joten tähän asiaan kannattaa hiukan perehtyä ennen koiran ottamista.

Varsinkin juuri kotikoiralle hyvä hermorakenne on tärkein ominaisuus, kotikoira joutuu kestämään perheen ehkäpä meluisaa ja vilkastakin arkea, ja jos omistaja ei ole kaikkein taitavin koirakuiskaaja on hyvähermoinen koira painonsa arvoinen kultaa; se ei ala reagoimaan omistajan "virhekäyttäytymiseen" tai yllättäviin tapahtumiin niin herkästi kuin huonohermoinen koira.

Ylipäätään huonosta ei koskaan saa tehtyä hyvää, mutta hyväkin on helppo pilata väärällä kohtelulla, joten pieni paneutuminen koiran ominaisuuksiin ja koiran kanssa elämiseen kannattaa! Kun ymmärtää termejä osaa miettiä, mitä erilaiset ominaisuudet aiheuttavat arkielämässä. Tiedon lisääntyessä osaa myös etsiä juuri itselleen sopivan koiran, jonka vanhempien ja lähisuvun koirista on kerätty tietoa esimerkiksi luonnetestissä, kokeissa, näyttelyissä tai kilpailuissa. 

Jos jokainen pennunostaja osaisi vaatia ja etsiä itselleen juuri heille sopivanluonteisen koiran olisivat löytökoiratarhat tarpeettomia ja termi ongelmakoira voitaisiin poistaa käytöstä - no tähän ei ikinä tulla pääsemään mutta ainahan asioita voi yrittää parantaa :) 

 

LUONNETESTIT

Koiria on Suomessa luonnetestattu vuodesta 1976 lähtien. Testi on alunperin kehitetty työkoirien testaamiseen, mutta nykyään sitä käytetään paljon myös seurakoirien ja harrastuskoirien testaamiseen. Testissä arvioidaan yhdeksää koiran luonneominaisuutta.

Erittäin hyvä sivusto luonnetesteistä löytyy täältä, kannattaa lukea ajatuksella läpi!!!!

Mielenkiintoinen blogikirjoitus pennun luonteesta täällä.

Suosittelen näiden molempien artikkelien lukemista vaikka olisitkin ottamassa ihan kotikoiraa. Kun ymmärtää koiraa ja osaa tulkita sen käytöstä oikein on elämä paljon helpompaa, antoisampaa ja turvallisempaa kaikille osapuolille!

 

KOKEET

 

kaatosadetta_saimaalla.jpgAktiiviselle harrastajalle tai kasvattajalle ei enää riitä pelkkä luonnetestistä saatu tieto, vaan koiria koulutetaan kilpailuihin, kokeisiin tai rodunomaisiin kokeisiin, jotta saataisiin kerättyä tarkempaa tietoa koiran ominaisuuksista. (Toinen asia on sitten se, jos ihmisen kilpailuvietti ajaa ohi kokeiden varsinaisesta tarkoituksesta eli tiedon keräämisestä, mutta ei nyt mennä siihen :)) Tärkein anti ei ole koiran tuloksissa, vaikka nekin tärkeitä ovat, vaan itse matkassa tuloksiin. Matkan eli koulutuksen aikana nähdään minkälaiset ominaisuudet koiralla on.

Listaa erilaisista kokeista löytyy täältä, ja tuon sivun kohdasta luolakoirien kokeet löytyy tietoa mäykkyjen luolakokeista ja kohdasta palveluskoirakokeet löytyy tarkempaa tietoa mm. suojelukokeesta.

Mäyräkoiraliiton sivuilta löytyy mäykkyjen jalostuksen tavoiteohjelma, missä tarkempaa tietoa juuri mäykkyjen luonteesta ja rodunomaisista kokeista.

Saksanpaimenkoiraliiton sivuilta löytyy tarkempaa tietoa saksanpaimenien luonteista (jalostuksen tavoiteohjelma) ja rodunomaisista kokeista.

 

Koiran luonteen ominaisuuksia täytyy siis ymmärtää, ennen kuin koiran osaa valita tai sitä osaa kouluttaa.

 

Mahtava tietomäärä koiran vieteistä ja koulutuksesta vähän pidemmän ja tarkemman kaavan mukaan löytyy kennel Bacteroidesin sivuilta.

 

nelli_7_viikkoa.jpg