Yhteystiedot

Terhi Uski
LAPPEENRANTA
puh. 050-5366840

terhi.u@hotmail.com

MÄYKKYPENNUN HOITO-OHJEET

 

 enskaptklln3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÄYRÄKOIRANPENNUN HOITO-OHJEET

Syntymäkodissaan pentu on totutettu ihmisiin sekä toisiin koiriin ja uudessa kodissaan tätä tutustuttamista täytyy jatkaa valvotusti ja niin että pentu saa koko nuoruusikänsä hyviä kokemuksia. Joitain asioita pentu tulee säikähtämään, tässä tilanteessa älä säälittele tai jää paapomaan pentua vaan käyttäydy rauhallisesti ja päättäväisesti. Jos esim. pentu pelkää rappujen menemistä, anna vähän aikaa tottua, rohkaise ruokapalkalla kun laittaa vaikka yhdenkin tassun rapulle ja lopuksi raput mennään reippaasti. Hyvästä suorituksesta kehutaan aina.

Kotona  koiran täytyy aina olla lauman alimmainen jäsen. Käytännössä tämä täytyy pitää mielessä kaikissa toimissa ja selittää myös perheen lapsille, että koira ei määrää milloin se saa rapsutusta tai ruokaa, tai milloin se haluaa leikkiä, vaan ihminen päättää nämä ajankohdat - ja aina silloin kun koira ei näitä vaadi. Eli:

- koira saa ruuan kun on hiljaa (meillä kaikki koirat seisovat ensin hetken paikallaan ja saavat kupin vasta sitten eteensä)

- koiran kanssa aletaan leikkiä ihmisen aloitteesta, ei silloin kun koira tulee sitä raapimalla tai haukkumalla vaatimaan

- ihminen ei väistä koiraa vaan koira väistää ihmistä, lapsille kerrottava että eivät väistä koiraa kävelemällä vaan laittavat koiran väistämään itseään!

- pentua pidetään päivittäin hetki sylissä selällään ja silitellään vaikka etujalkojen välistä jolloin se on rauhallinen, jos alkaa rimpuilla ei missään nimessä lasketa alas silloin, vaan lasketaan pois aina silloin kun on rauhallinen ja rento eikä itse vaadi pois pääsemistä.

-pentumainen ihmisen pureminen täytyy kieltää heti, jokaisen on pystyttävä tämä tekemään esim. läppäämällä tarpeeksi napakasti. Läppäykseen voi heti yhdistää kieltosanan EI mikä tarkoittaa aina että pennun on välittömästi lopetettava se mitä on juuri tekemässä.

- kaikki toimet mitä aletaan tehdä viedään päättäväisesti loppuun asti eikä anneta koiran päättää milloin lopetetaan.

Nämä toimet ovat hyvin pieniä arkielämän asioita mutta pitämällä näistä aina kiinni saadaan aikaiseksi mukava, sosiaalinen ja oman paikkansa tunteva koira jonka kanssa ei aikuisenakaan tule laumajärjestysongelmia! Jokaisen laumajäsenen on tehtävä oma osansa, toki aikuiset voivat - ja pitääkin - aina komentaa koiraa lapsen tukena. Nämä toimet eivät varsinaisesti ole vielä koiran kouluttamista vaan kasvattamista normaalielämän tapoihin. Varsinainen koulutus voidaan aloittaa vähän myöhemmin. Älä myöskään ruoki koiraa ruokapöydästä, se oppii kerjäämään siinä aina ruokaillessanne. Tai jos haluat että joku huone on kielletty koiralta pidä kynnys rajana ja älä koskaan anna sen mennä tähän huoneeseen - meillä sellainen on makuuhuone ja kukaan koirista ei koskaan mene kynnyksen yli. Jos koira saa tulla sohvalle pidä huoli että se luovuttaa paikkansa ihmiselle aina kun ihminen tulee sohvalle, tässäkään ihmisen ei pidä väistää koiraa!

 

YKSINOLON OPETTELU

Ensimmäinen asia kun pentu saapuu taloon on opettaa se olemaan yksin. Sitä ei tarvitse teljetä eristykseen, vaan yksinkertaisesti sen vinkunaan tai piippauksiin ei kiinnitetä mitään huomiota. Jos kaikkeen koiran ääntelyyn reagoidaan, oppii pentu nopeasti haukkumalla ja räkyttämällä kutsumaan omistajan luokseen ja tuloksena on yksin jäädessään huutava ja ulvova "eroahdistunut" koira. Eli: kun koira vinkuu, haukkuu, ulvoo, älä missään nimessä kiinnitä siihen huomiota tai mikä pahinta - palkitse sitä vinkunasta ottamalla syliin, menemällä luokse. Anna pennun vinkua ja huomioi se sitten vähän myöhemmin kun se on hiljaa. 

 

RUOKINTA

Raikasta vettä on aina oltava koiran saatavilla!

Luovutusikäisenä pentu ruokitaan 4 kertaa päivässä. Kun toinen päiväruoka alkaa jäädä syömättä voi kerrat vähentää kolmeen. Kasvatuskodissa ovat pennut saaneet ruuan n klo 8, 12, 16 ja 21. Pentua ei tarvitse totuttaa tarkkoihin kellonaikoihin jotta ei opi vaatimaan ruokaansa. Aikuiset koirat syövät meillä liottamatonta kuivaruokaa kerran päivässä sekä lisänä kotiruuan tähteitä.

Papanat liotetaan kylmään veteen ja ruokaan voi lisätä vaihdellen esim. raejuustoa, kermaviiliä, jauhelihaa, kotiruuan tähteitä tms. Mutta pääosa ruuasta on aina hyvälaatuista pennuille tarkoitettua kuivamuonaa. Esim Nutro, Britt, Pro Pack jne. Ruokaa laitetaan likoamaan kourallinen ja katsotaan jääkö syömättä vai hotkiiko pentu kaiken heti, ja sen mukaan voidaan seuraavalla kerralla tarvittaessa pienentää tai suurentaa määrää. Tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa, ja se vaihtelee pennun kasvun ja energiankulutuksen mukaan. Pennuille tarkoitettua kuivamuonaa syötetään n 7 kk ikään asti minkä jälkeen voi vaihtaa aikuisten kuivamuonaan tai muuhun haluamaansa ruokavalioon. Kaikki muutokset ruokinnassa täytyy tehdä pikkuhiljaa totuttamalla, ei kertarysäyksellä. Jos pennun maha menee sekaisin, voi apteekista ostaa Canikur tahnaa/tabletteja ja Nutrisal jauhetta mitkä auttavat mahaa toipumaan ja takaavat nestetasapainon säilymisen.

Koiralle ei saa syöttää kanan luita (itse en syötä mitään oikeita luita koska niistä irtoaa teräviä sälöjä mitkä saattavat puhkaista koiran suoliston), kananmunan valkuaista, viinirypäleitä, eikä missään nimessä ksylitolia, avokadoa tai suklaata mitkä ovat hengenvaarallisia koiralle!

TÄRKEINTÄ RUOKINNAN SEURAAMISESSA ON TUNNUSTELLA KOIRAN KYLKILUITA, NE TÄYTYY AINA TUNTUA HELPOSTI, MUTTA KYLKILUIDEN VÄLIT EIVÄT SAA OLLA KUOPALLA. KOIRA EI MISSÄÄN ELÄMÄNSÄ VAIHEESSA SAA OLLA LIHAVA TAI YLIPAINOINEN. LIHOTTAMINEN ON YKSI PAHIMMISTA TEOISTA MINKÄ VOIT KOIRALLESI TEHDÄ!!! Normaalikokoinen lk mäyräkoira saa painaa rotumääritelmän mukaan aikuisena 9 kg. Jos koira on isokokoinen, saattaa se tietysti painaa hiukan enemmän. Kysy eläinlääkäriltä arvio koirasi kunnosta, jos et itse osaa arvioida onko koira lihava vai ei.

 

MADOTUS

Pentu on luovutusikäisenä madotettu 3 kertaa Canex tahnalla ja kerran Axilur tableteilla. Seuraava madotus annetaan viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Jatkossa madotus aina viikkoa ennen rokotusta ja aikuisille keväällä lumien sulettua sekä syksyllä maan jäädyttyä tai vaihtoehtoisesti voit tehdä testin koiran ulosteesta onko sillä tarvetta madotukselle.

 

ROKOTUS

Ensimmäinen rokotus (ns. kolmois- tai nelosrokote) annetaan sen jälkeen kun pentu on täyttänyt 12 viikkoa. Seuraava (kolmoisrokotteen uusinta + rabies samalla kertaa) n 4 kk iässä ja taas vuoden ikäisenä molempien uusinnat. Jatkossa kahden vuoden välein tai ko. rokotteen suositusten mukaisesti.

 

 

MITÄ PENTU TARVITSEE?

Oma peti on hyvä olla olemassa, muovinen koppa (mihin voi vaihtaa mattoa/vilttiä tms pohjalle) on kestävin. Vesikuppi ja ruokakuppi. Kokovuotaisia puruluita, missä ei ole solmuja päissä (viimeisiksi jäävät solmukohdat saattavat luiskahtaa kurkkuun). Kestäviä leluja, esim. solmunaru, kestävä pallo, juuttipatukka jne. Tyhjät vessapaperirullat ja tyhjät maitopurkit ovat osoittautuneet erinomaisiksi leluiksi pikkupennuille - ne saa repiä palasiksi ja palat voi sitten heittää roskiin ;) Pantaan ja hihnaan voi pennun opettaa heti mutta pantaa ei tarvitse koko aikaa pitää kaulassa. Hihnakävely sujuu hyvin kun pentu on vähän nälkäinen ja otat mukaan makupaloja, aina herkku palkaksi kun pentu kävelee vierelläsi vetämättä ja ehkä jopa katsoo sinua!

Pentu tarvitsee ehdottomasti oman rauhallisen paikan, missä se voi nukkua sikeästi kenenkään häiritsemättä. Tämä pätee myös aikuisiin jos haluat koirastasi tasapainoisen ja hyvähermoisen - yöt koira nukkuu häkissä tai muussa omassa paikassa missä sen ei tarvitse koko ajan keskeyttää untaan.

KORVIEN HOITO

Yksinkertaisesti: älä koske korviin! Jos pyyhit niitä kerran, pyyhit samalla pois korvaa suojaavan vahan sekä rikot ihon pintaa, jolloin hiivat ym. mikrobit pääsevät jylläämään ja kierre on valmis. Likaa kuuluu kertyä hieman korvaan, se kuuluu asiaan. Itse en KOSKAAN puhdista koirien korvia, itse asiassa koirat puhdistavat toistensa korvat, ja meillä ei vuodesta 1987 asti ole ollut yhtään korvatulehdusta koirilla.

Mikäli korvatulehdus iskee, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

 

Sama koskee anaalirauhasia. Jos koira alkaa vetää peräpäätään pitkin lattiaa, älä puristele anaaleita vaan lisää ruokaan runsaasti kuitua. Liian lihapitoinen ruoka (=vähän ulostetta) aiheuttaa anaaliongelmia, runsaskuituinen (=paljon ulostetta) estää ja parantaa anaaliongelmia. 

 

TURVALLISUUS

Älä nosta pentua sohvalle tai nojatuoliin mistä se helposti tipahtaa tai hyppää alas ja satuttaa etutassunsa tai selkänsä. Samoin rappusten alas meneminen on vahdittava aluksi. Älä laske pentua sähkö- ym johtojen lähelle, pieni pentu nakertelee mielellään kaikkea varsinkin kun hampaat vaihtuvat. Kun nostat pentua, tue toisella kädellä pyllyn alta, mäyräkoirilla on piiiiitkä selkä ;) Pihalla katso ettei pentu syö myrkyllisiä kasveja.

 

SISÄSIISTEYS

Pentu osaa luovutusikäisenä tehdä tarpeensa yleensä sanomalehdelle. Tämän pennut itse asiassa oppivat jo pentulaatikossa, pehmeällä alustalla nukutaan ja sanomalehdille tehdään tarpeet. Vahinkoja sattuu ja niistä ei pentua saa torua. Helpointa sisäsiisteys on opettaa viemällä pentu ulos aina kun se on syönyt, herännyt ja leikkinyt, silloin tulee aina pissa. Kun pissa tulee ulos kehutaan aina. Nopeasti pentu oppii mikä on oikea paikka. Talvella voi sanomalehtiä siirtää aina ulko-ovea kohti jolloin on helppo huomata milloin pentu suuntaa kohti papereita ja silloin pentu viedään nopeasti ulos - ja kehutaan kun tekee oikein!

Tähän kohtaan lainaus Ilmari Virtasen kirjasta Villakoiran ydin (2012): "Lauantaina kun luovutus on tapahtunut, ovat reikkolaiset seuraavana maanantaina 99% sisäsiistejä, jos omistajat noudattavat ohjeitani: Kun pentu on syönyt, pentu kainaloon ja pihalle. Se vuotaa. Kun pentu herää, pentu kainaloon ja pihalle. Se vuotaa. Pennun leikkiessä, myllätessä, se alkaa pyöriä ja hakea paikkaa, nopeasti pentu kainaloon ja pihalle. Se vuotaa. Näitä tehdessä ei todellakaan ola aikaa päästää pentua omin jaloin ulos - ei millään ehdi - vaan kannetaan se, eikä siinä ehdi kenkiä jalkaansa laittaa eikä takkia pukea. Kun pentu on tarpeensa tehnyt seurustellaan sen kanssa tovi ja käydään pukeutumassa." "Jos ja kun vahinkoja kuitenkin sattuu, pahin virhe on välittömästi hyökätä rätin kanssa luuttuamaan. Toisella kädellä estetään pentua ja toisella luututaan. Tämä on parasta saalisviettiharjoitelua. Pari näitä "treenejä" ja pentunne on oppinut kutsumaan teitä kusellaan. Iän karttuessa se vääntää tortutkin saadakseen teidät ilmestymään."

Loistavasti sanottu ja näinhän se menee.

KOULUTUS

Koiraa on siis tapakasvatettu pennusta asti ja varsinainen koulutus voidaan aloittaa leikin varjolla n 3-6 kk iästä alkaen. Kotona voi esim. opettaa pennulle maahan menon, istumisen, luoksetulo on helppo opettaa aina ruokaa annettaessa mutta sitä täytyy vaatia myös muulloin. Kun luoksetuloa palkataan usein makupalalla ja kehutaan, tulee koira myös aikuisena luokse ja sitä voi lenkittää irrallaan metsässä. Jos luoksetuloa ei ole opetettu kunnolla on metsästysviettisen koiran irtipitäminen mahdotonta, vietit ottavat vallan.

Kaiken koulutuksen perusta on oikea-aikainen palkka: sinulla on sekunti aikaa antaa nami tai kehu, sillä hetkellä kun koira alkaa tehdä oikein. Liian myöhään tullutta palkkaa ei koira osaa yhdistää aloittamaansa toimintoon. Kun koira on oppinut esim. maahan menemisen niin että sitä on useasti palkattu kun se alkaa käydä maahan, voidaan jatkaa kouluttamista vaatimalla vähän pidempää maassa oloa ennen palkan tuloa. Aluksi kuitenkin palkataan aina heti aloituksesta. Palkitse koiraa myös hyvästä kontaktista, eli kun se katsoo sinuun kehut! Näin koira oppii pitämään “yhteyttä” ihmiseen eikä painele omia menojaan. Koulutus kestää aina lyhyen aikaa kerrallaan, lopetetaan silloin kun koiralla on hauskaa ja mielellään onnistuneeseen suoritukseen.

Oman paikkakunnan pentukoulutusryhmässä on terveellistä käydä ainakin pari kertaa sosiaalistamassa koiraa, ja jatkossa  oman kiinnostuksen mukaan voi etsiä itselleen ja koiralleen sopivaa lajia; mäykystä on moneksi, voit käydä tottelevaisuuskoulutuksessa, jälkikoulutuksessa, kettuluolilla, jänis- tai sorkkaeläinmetsällä..

Onnellinen on se mäykky joka saa tehdä rodunomaista työtä ja käyttää niitä viettejä mitä jalostuksella olen yrittänyt vaalia.

Tai voit pitää koirasi ihan kotikoirana, mutta muista silti peruskoulutus, näin on elämä koiran kanssa paljon antoisampaa molemmille osapuolille!!

 

Suomen Mäyräkoiraliiton sivuilta pääset lukemaan lisää harrastusmahdollisuuksista.

 

Pidä yhteyttä kasvattajaan, valokuvat koirasta ovat aina tervetulleita!!